Om Carina
Carina-Bagge-Groundance
groundance-fotarbete
groundance-natur

Jag älskar dansen. Jag älskar att känna rörelsen och rytmen i kroppen. Att låta musiken och rytmerna bära mig, ansträngningslöst, som en meditation i rörelse. Dans, rörelse/vila och kroppsmedvetenhet är min passion, min hobby och mitt yrke.Jag har på olika sätt utforskat kropp, rörelse och rytm sedan 1993 då jag började med Grounding. Jag har under dessa år vaskat fram ett antal teorier om hur vi kan hitta in i känslan kropp/rörelse, hur vi använder kroppen och hur vi kan röra oss utan onödiga spänningar. Röra oss på kroppens villkor – och få en stark och glad kropp. Jag har skapat den rörelseform jag själv skulle velat gå på. En kravlös form av dans/rörelse som omfattar hela människan. Med närvaro och medvetenhet aktiveras hela kroppen, även sinnet.


”Put your mind in the feet, and your body in the beat” /Gabrielle Roth

 

Jag är initiativtagare till, och dansare i, den svenska gruppen Trum- och danskompaniet Baadjoo, som dansar, spelar och sjunger traditionella danser från Ghana med omnejd. Emmanuel Gomado är vår lärare och inspiratör och har kommit regelbundet till Sverige från Tyskland för att träna oss. Baadjoo startade år 2005.

Sedan 2005 dansar jag regelbundet de 5 Rytmerna, en form av frigörande dans skapad av Gabrielle Roth. År 2008 gick jag ”Rötter & Vingar”, en fördjupningskurs i de 5 Rytmerna innefattande 110 timmar.

Yoga kom in i mitt liv år 2004. Yogaformen är främst Satyananda (Hatha yoga), och är en klassisk indisk yogaform. Förutom diverse olika kurser har jag genomgått en grundkurs 100 timmar, OmYogas Yogalärarutbildning i Klassisk Hathayoga, år 2011.

Jag är diplomerad instruktör i Mindfulness, utbildad av Ola Schenström, år 2011.

Tack för gårdagens dans ... 

Det är sannerligen kroppens glädje som uttrycks, det är som en lustfylld resa av kroppens rörelsemöjligheter som sedan mynnar till varma möten inombords... Det är spännande - så tack igen.

Groundance – frihet att vara du

Min bakgrund

Jag har tränat Grounding 1993-2001 för Bedu Annan, Groundingens grundare. I Groundingen fick jag utlopp för min längtan efter rytm och rörelse. Här kände jag ingen prestation i det jag gjorde och här fick jag kontakt med min rörelseglädje. Bedu lärde mig mycket om bl a andning och rörelse och hur vi använder våra fötter i kontakt med marken. Han har genom åren också försett mig med en mycket stor rörelsebank av bra, sköna och roliga rörelser. Men det viktigast kanske ändå är det befriande skrattet. Att kunna skratta åt sig själv! Hos Bedu blev jag kvar i åtta år.


År 2001 träffade jag på en ny lärare, Emmanuel Gomado, en masterdrummer, dansare, prisbelönt koreograf och gudabenådad pedagog. Han är liksom Bedu från Ghana och är en av mina största inspirationskällor och numera också en mycket god vän. Jag har gått en mängd kurser och workshops för Emmanuel i rytm och rörelse, trum, sång och traditionell dans från Ghana/Nigeria. Det har nu blivit fyra resor till hans dans- och trumskola i Ghana, Odehe Centre.


I blandningen av Grounding och det jag lärde av Emmanuel föddes något nytt, och 2004 startade jag upp min egen rörelse – GROUNDANCE.


Groundance har under årens lopp vidareutvecklats med influenser från yoga, mindfulness och frigörande dans till den allomfattande rörelseform den är idag.

Jag har lett egna grupper sedan 1997.